Verksamhet Medlemskap Styrelsen
Kalendarium Kontakt Länkar

Tekniska Museets Vänner
Box 27 842
115 93 Stockholm
08-450 56 92
info@tmv.a.se

Det händer på museet
Mycket händer här.
Gå in och kolla - ofta.

Telemuseumbilder
ur dess digra samlingar.

Münchens tekniska museum

Lisas Stipendiersa 2010
Lisas presentation

Tekniska museets arkiv,
nu sökbart på Internet!


 

Onsdagen den 5 oktober kl 18

Gustaf Dalén – en biografi


Författaren och industrihistorikern Anders Johnson presenterar sin nya bok ”Gustaf Dalén – en biografi” som kommer ut i höst på Förlaget Näringslivshistoria.
Detta är den mest omfattande biografi om Dalén någonsin och bygger delvis på tidigare opublicerat text-och bildmaterial. En klarare bild av privatpersonen Gustaf Dalén tonar fram, samtidigt som hans insatser som uppfinnare och företagsledare sätts in i tidens tekniska och ekonomiska sammanhang. Ett antal felaktiga föreställningar om Dalén kan nu korrigeras.
Öppet föredrag kl 18 på Tekniska museet, Althinsalen.
Alla välkomna – ingen anmälning krävs. Gratis inträde efter kl 17 till hela museet.


Lördagen den 8 oktober

Heldag Färingsö

Denna dag gör vi en heldagsutflykt med buss.
Veteranplöjning på Törnby gård
Ett antal traktorer av äldre modell bor här och ytterligare några kommer på besök denna dag. De visas upp och visar sina färdigheter. Vi planerar anlända i god tid för att titta närmare på dessa när de klargörs. Förmiddagsfika serveras när vi kommer. Utomhus – tänk på lämpliga kläder!

Lunch intar vi på närbelägen servering.

Stenhamra – ett passande namn!
Med guide från hembygdsföreningen får vi gå runt i Stenhamra nedlagda stenbrott, som grundades av Stockholms stad (!) främst för att få gatsten till den växande staden. Stenbrottet och rester av installationerna liksom de bevarade arbetarbostäderna utgör nu ett kulturminne.

Ventholmens vagnsmuseum
På Wentholmens Kungsgård finns först en eftermiddagsfika med hembakt. Sedan får vi titta på samlingen av hästvagnar, pietetsfullt renoverade av två systrar som även driver en veterinärpraktik på stället.

Tider: Start från Brommaplan kl 09.00. Beräknad återkomst omkring kl 17.
Kostnad: Pris för hela dagen, inklusive fika och lunch, är 390 kr per person. Anmälan snarast genom mail till Jan-Ingvar Lindström, jan.i.lindstrom@telia.com. Samtidigt betalas 390 kr per person in på TMVs plusgiro 49 24-7. Skriv avsändare! Gäster är välkomna.


Övriga aktiviteter som funderas/planeras är:

- Ågesta kärnkraftverk
- ???
(Fler förslag välkomna)Med stor reservation för ändringar och oväntade påfund.
Verifiera alltid via denna hemsida!

Hälsningar från TMV Programutskott
Gert Ekström, Håkan Ljungqvist, Nils Olander, Nils Ribbing, Carl-Olof Carlsson, Johan Sundberg

P.S.: Vi behöver förstärkning i gruppen. Har Du tid och idéer om intressanta objekt, så hör av Dig till Gert!

Se även genomförd verksamhet.

Mötesplats för TMV:s aktiviteter är Tekniska museet om inget annat anges. Observera att mötena på Tekniska museet numera alltid äger rum när museet är öppet, alltså onsdagskvällar eller helger. Det innebär också att kaféet och samlingarna har öppet. Du kan alltså passa på att titta på utställningarna och fika eller äta i anslutning till mötena. Locka gärna med dig någon vän eller bekant och utnyttja möjligheterna till en stimulerande samvaro på Tekniska museet.

Reservation för programförändringar. Kontrollera alltid evenemanget när det börjar närma sig.

Det uppstår ibland möjligheter att med förhållandevis kort varsel ordna program. Vi har tidigare ibland tvingats avstå från detta eftersom möjligheterna att informera i tid varit begränsade. Nu, när vi har sådana möjligheter - genom hemsida och telefonsvarare 08 450 5692, kommer vi att försöka ta tillvara dessa möjligheter mer. Vi informerar om eventuella nytillkommande program på vår hemsida och på vår telefonsvarare. Så titta på hemsidan eller lyssna på telefonsvararen ibland om du vill ha den mest aktuella informationen. Du som har anmält e-postadress får också information den vägen. Anmäl din e-postadress till info@tmv.a.se.
 

© Copyright Tekniska Museets Vänner 2003-2010.